Talian Bantuan KWAP
Kami sedia membantu anda

Memilih pilihan...

Kenyataan Akhbar

KWAP anjur Karnival MyPesara selari dengan aspirasi MADANI

KWAP memperkasakan kesejahteraan rakyat Malaysia dan menyokong mereka menjalani kehidupan yang lebih sihat

 

KUALA LUMPUR, 25 November 2023 – Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) [“KWAP”] hari ini menganjurkan Karnival MyPesara di Dataran Karnival Stadium Shah Alam bagi mendekati pesara dan bakal pesara Kerajaan serta rakyat Malaysia amnya untuk membudayakan gaya hidup sihat dan menggalakkan penuaan aktif yang selari dengan aspirasi Kerajaan di bawah nilai teras “Kesejahteraan” Malaysia MADANI.

 

KWAP yang mendukung slogan “Teman Persaraan Anda” berharap acara pembuka tirai Larian MyPesara dapat memupuk semangat para pesara untuk terus mengamalkan gaya hidup yang sihat, aktif dan produktif secara berterusan dalam kehidupan seharian kendatipun telah menginjak ke era warga emas.

 

Ketua Pegawai Eksekutif KWAP, Dajuk Hajah Nik Amlizan Mohamed berkata, “Peranan KWAP tidak terhenti dengan hanya menguruskan pelaburan dan membantu membiayai liabiliti pencen Kerajaan Persekutuan. Malah, kami juga mendukung tanggungjawab sosial dalam memastikan pemegang taruh KWAP terutamanya para pesara Kerajaan, bersedia untuk menuju alam persaraan dan melanjutkan kehidupan yang aktif dengan membekalkan mereka ilmu persediaan persaraan melalui aktiviti-aktiviti yang dikendalikan pada hari ini.”

 

“Dengan pelaksanaan program seperti Karnival MyPesara, ia dapat melahirkan lebih ramai individu produktif yang berupaya memberi sumbangan kepada negara dan pembangunan modal insan yang mampan selari dengan tonggak utama Malaysia MADANI iaitu “Kemampanan dan Ihsan”.

 

Disamping acara Larian MyPesara, Karnival MyPesara yang berlangsung selama dua hari iaitu pada 25 dan 26 November 2023 ini turut menampilkan 50 gerai-gerai pameran serta pelbagai program menarik termasuk pemeriksaan kesihatan percuma, program celik kewangan, Bazar MyPesara, urusan berkaitan persaraan dan banyak lagi.

 

Datuk Hajah Nik Amlizan Mohamed berharap agar Karnival MyPesara dapat membuka peluang bukan sahaja kepada golongan pesara tetapi juga orang awam untuk mempelajari pelbagai ilmu baharu seperti Penjagaan Paliatif & Hospis, Bicara Usahawan Berjaya, sesi pengurusan kewangan dan banyak lagi.

 

Secara ringkas, sepanjang tahun 2023, KWAP telah berusaha mengutamakan keperluan pesara sektor awam dan meningkatkan kualiti kehidupan mereka melalui beberapa inisiatif termasuk Forum Pencarum, Jelajah MyPesara dan Anugerah MyPesara.

 

Anugerah MyPesara yang merupakan sebuah penganugerahan peringkat perdana yang disediakan khas bagi mengiktiraf dan menghargai pesara perkhidmatan awam yang telah memberi impak positif dalam bidang Keusahawanan, Pendidikan, Sosial dan Khidmat Masyarakat. Pemenang bagi ketiga-tiga kategori ini akan diumumkan pada 14 Disember 2023.

 

Untuk maklumat lanjut tentang KWAP, sila layari www.kwap.gov.my.

 

—TAMAT—

 

 

Mengenai Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan)

 

Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) [KWAP] ditubuhkan pada 1 Mac 2007 di bawah Akta Kumpulan Wang Persaraan 2007 (Akta 662) menggantikan Akta Kumpulan Wang Amanah Pencen 1991 (Akta 454).

 

 

KWAP menguruskan sumbangan daripada Kerajaan persekutuan dan agensi yang berkaitan untuk mendapatkan pulangan optimum atas pelaburanya melalui pengurusan yang baik dan pelaburan dana dalam pasaran ekuiti, sekuriti pendapatan tetap, instrumen pasaran wang dan lain-lain bentuk pelaburan yang dibenarkan di bawah Akta Kumpulan Wang Persaraan 2007 (Akta 662). Dana ini akan digunakan untuk membantu pembiayaan liabiliti pencen Kerajaan Persekutuan.  Pada tahun 2015, KWAP secara rasminya dilantik sebagai ejen Kerajaan Persekutuan untuk tujuan pembayaran pencen, ganjaran atau faedah lain yang diberikan di bawah mana-mana undang-undang bertulis daripada Kumpulan Wang Disatukan yang dipersetujui oleh Kerajaan Persekutuan dan KWAP.

 

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.kwap.gov.my 

 

 

Untuk sebarang pertanyaan media, sila hubungi 

Amirah Kamarulzaman

Nombor telefon: +603-2174 8000, ext 8669 

Emel: nurulamirah.k@kwap.gov.my 

 

Nazlin Amirudin

Nombor telefon: +603-2174 8000, ext 8679 

Emel: nazlin.a@kwap.gov.my

IKUTI PERKEMBANGAN STATUS PENCEN ANDA DENGAN PERSPEKTIF DARIPADA KWAP

Maklum Balas

Pertanyaan

Maklum Balas

Had Muat Naik Fail
  • Saiz lampiran tidak melebihi 2 MB
  • Anda boleh muat naik fail dengan format berikut
    .gif, .jpg, .doc, .txt, .pdf
Laman sesawang ini menggunakan versi terkini terkini Firefox, Chrome dan Safari atau Internet Explorer 10.

langgan sekarang untuk mendapatkan tinjauan terkini kami!

Laman sesawang ini menggunakan versi terkini terkini Firefox, Chrome dan Safari atau Internet Explorer 10.

Kenyataan Tawaran Tender

Cadangan untuk Membekal, Menghantar, Memasang, Men...

Cadangan untuk Membekal, Menghantar, Memasang, Menguji, Mentauliah dan Menyelenggara Centralised Application Monitoring Tools (CAMT) untuk KWAP

Kenyataan Tawaran Tender

Cadangan Rangka Kerja Perancangan, Pengurusan, Pen...

Cadangan Rangka Kerja Perancangan, Pengurusan, Pengendalian Teknikal, Produksi dan Kerja-Kerja Kreatif untuk keseluruhan acara KWAP Inspire Conference 2024

Hubungi Kami
Ikut Kami
Hubungi Kami
Ikut Kami