Talian Bantuan KWAP
Kami sedia membantu anda

Memilih pilihan...

​​​​​​Tadbir Urus Korporat KWAP​

​​​​​​Tadbir Urus Korporat KWAP​

Pihak Ahli Lembaga, Panel Pelaburan dan pengurusan kanan​ KWAP menyedari kepentingan tadbir urus korporat dalam mengendalikan hal ehwal KWAP dan syarikat-syarikat pelaburannya. 

 

Pelaburan dalam syarikat-syarikat yang mengamalkan tadbir urus korporat yang baik diakui secara umum akan memberikan pulangan yang lebih tinggi dan risiko yang lebih rendah dalam jangka masa panjang. Bagi memastikan amalan sedemikian terus menjadi teras syarikat-syarikat tersebut, KWAP telah memilih untuk menjadi proaktif dalam aktivisme pemegang saham. Dalam konteks ini, aktivisme pemegang saham proaktif merujuk kepada perbahasan tentang tadbir urus korporat dan isu-isu yang berkaitan dengan tanggungjawab syarikat dari aspek sosial dan alam sekitar operasi mereka.

 

Hal ini amat penting dalam persekitaran ekonomi semasa yang tidak menentu dengan aktivisme pemegang saham, dan kesannya terhadap tadbir urus korporat akan memastikan hanya pelaburan yang diurus dengan baik dari segi kecekapan dan pematuhan kepada nilai-nilai etika yang ketat dapat dikekalkan.

 

KWAP menyokong penuh kepada idea bahawa aktivisme pemegang saham bukan semata-mata tanggungjawab pihak pengawal selia (contohnya: Bursa Malaysia atau Suruhanjaya Sekuriti). Dengan dasar-dasar dan peraturan-peraturan kawal selia ditetapkan, pemegang saham berada pada kedudukan yang terbaik untuk menguatkuasakan hak mereka.

Skop dan Tujuan

IKUTI PERKEMBANGAN STATUS PENCEN ANDA DENGAN PERSPEKTIF DARIPADA KWAP

Maklum Balas

Pertanyaan

Maklum Balas

Had Muat Naik Fail
  • Saiz lampiran tidak melebihi 2 MB
  • Anda boleh muat naik fail dengan format berikut
    .gif, .jpg, .doc, .txt, .pdf
Laman sesawang ini menggunakan versi terkini terkini Firefox, Chrome dan Safari atau Internet Explorer 10.

langgan sekarang untuk mendapatkan tinjauan terkini kami!

Laman sesawang ini menggunakan versi terkini terkini Firefox, Chrome dan Safari atau Internet Explorer 10.

Kenyataan Tawaran Tender

Cadangan untuk Membekal, Memasang, Merekabentuk, M...

Cadangan untuk Membekal, Memasang, Merekabentuk, Membangun, Menguji dan Mentauliah ‘Automation Testing Tool’ (ATT) untuk KWAP

Kenyataan Tawaran Tender

Cadangan Rangka Kerja ‘Proposal to Design, D...

Cadangan Rangka Kerja ‘Proposal to Design, Develop, Test and Commission the Enhancement on Power Gen2 System’ untuk KWAP

Hubungi Kami
Ikut Kami
Hubungi Kami
Ikut Kami