Talian Bantuan KWAP
Kami sedia membantu anda
Hai! Selamat datang ke Talian Bantuan KWAP. Sila
pilih menu di bawah untuk memudahkan carian
anda.

Memilih pilihan...

Ekuiti

DEDAHKAN NILAI DARIPADA EKUITI

Ekuiti memainkan peranan penting sebagai salah satu kelas aset dalam portfolio KWAP yang menjana sebahagian besar daripada pendapatan pelaburan keseluruhan KWAP. Pelaburan KWAP dalam ekuiti dibahagikan kepada dua kategori, iaitu Ekuiti Domestik dan Ekuiti Antarabangsa.

 

Pemantauan rapi prestasi kewangan menjadi amalan dalam mencapai aspirasi kami untuk menjadi Organisasi Berprestasi Tinggi. Kami  menjejak pelbagai metrik prestasi untuk mengukur prestasi ekuiti. Penekanan diberikan kepada dua penunjuk: Pulangan Pelaburan (ROI) yang mengukur pulangan direalisasi ke atas purata dana yang dilaburkan, dan Jumlah Pulangan sebagaimana diukur oleh Kadar Pulangan Berwajaran Masa (TWRR), yang menjejak jumlah pulang portfolio termasuk perolehan direalisasi dan tidak direalisasi. Pengukuran Jumlah Pulangan membolehkan penilaian prestasi portfolio berbanding dengan penanda aras terpilih. Metrik prestasi yang lain termasuk portfolio hasil dividen berbanding dengan hasil penanda aras, beta portfolio, nisbah Sharpe, nisbah maklumat dan ralat penjejakan. Ini bertindak sebagai panduan bagi pengurus portfolio untuk mengenal pasti faktor-faktor yang menjejaskan prestasi.

Objektif Pelaburan Ekuiti

Untuk mencapai pendapatan yang konsisten dan stabil melalui dividen dan keuntungan direalisasikan daripada jualan saham;
Untuk meningkatkan modal melalui pegangan jangka panjang dan;
Untuk membina satu portfolio optimum yang memaksimumkan pulangan pada tahap yang boleh terima risiko berbanding dengan pasaran.

Portfolio Kami

Ekuiti Domestik

Alokasi untuk Ekuiti Domestik

Kami percaya bahawa pemilihan saham menjadi pemacu utama prestasi kami.  Melabur dalam sektor yang betul juga mengukuhkan portfolio kami dalam jangka masa panjang, dengan mengambil kira kitaran ekonomi dan perubahan dalam iklim pelaburan. Peruntukan pelaburan merentas pelbagai sektor memastikan bahawa pelaburan dipelbagaikan dan kekal dalam parameter risiko terpilih.

  • Konvensional untuk Domestik - FTSE Bursa Malaysia Top 100
  • Konvensional untuk Antarabangsa - MSCI AC Asia Pasifik Bekas Jepun & MSCI AC Dunia
  • Syariah - FBM Hijrah Syariah
  • Modal Kecil - FBM SmallCap

PENGURUS DANA LUARAN

Sebagai salah satu inisiatif peningkatan pulangan, kami memperuntukkan sebahagian daripada pelaburan ekuiti kami kepada Pengurus Dana Luaran (EFM) untuk mengurus, dengan jangkaan bahawa EFM terpilih akan menambah nilai portfolio kami menggunakan pengalaman dan kepakaran mereka.

IKUTI PERKEMBANGAN STATUS PENCEN ANDA DENGAN PERSPEKTIF DARIPADA KWAP

Maklum Balas

Pertanyaan

Maklum Balas

Had Muat Naik Fail
  • Saiz lampiran tidak melebihi 2 MB
  • Anda boleh muat naik fail dengan format berikut
    .gif, .jpg, .doc, .txt, .pdf
Laman sesawang ini menggunakan versi terkini terkini Firefox, Chrome dan Safari atau Internet Explorer 10.

langgan sekarang untuk mendapatkan tinjauan terkini kami!

Laman sesawang ini menggunakan versi terkini terkini Firefox, Chrome dan Safari atau Internet Explorer 10.

Kenyataan Tawaran Tender

Cadangan untuk Perancangan, Pengurusan, Pengendali...

Cadangan untuk Perancangan, Pengurusan, Pengendalian, Produksi dan Kerja-kerja Kreatif bagi acara Karnival dan Riadah MyPesara 2024 secara menyeluruh

Hubungi Kami
Ikut Kami
Hubungi Kami
Ikut Kami